. 

BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék


Digitális Jelfeldolgozás Laboratórium

 

 

Bemutatkozás
Elérhetőség
Munkatársak
Hallgatóinknak
Kutatás
Ipari projektek
Publikációk
Eszközök
Kapcsolatok
DSP25

 

Bemutatkozás

 

 

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéken és jogelődjein a jelfeldolgozás a kezdetektől művelt terület volt. A nyolcvanas évek végén a Tanszéken is megjelentek az első jelfeldolgozó processzorok, és ezzel az algoritmusok valós idejű megvalósításának eszközei. Az új eszközök és a hozzájuk tartozó fejlesztőeszközök, műszerek, berendezések, és nem utolsósorban a velük foglalkozó munkatársak az 1992/1993-as tanévben életre hívták a Digitális Jelfeldolgozás Laboratóriumot. A labor nevének rövidítése (DSP) egyaránt utal a digitális jelfeldolgozásra (digital signal processing) és az azt hatékonyan megvalósító processzorra (digital signal processor). A labor első speciális műszereit, jelfeldolgozó kártyáit a tanszékkel korábban is kapcsolatban állt Josef Heim úr adományából szereztük be.

 

Laboratóriumunk lehetőséget ad hallgatóknak és tanszéki munkatársaknak jelfeldolgozó algoritmusaik kipróbálására, valós körülmények közötti tesztelésére, a hallgatói mérésektől kezdve egészen a magas szintű kutatási témákig. Célunk kezdettől fogva az, hogy a korszerű jelfeldolgozási ismeretek mellett magas szintű méréstechnikai, elektronikai ismeretek álljanak rendelkezésre. Laboratóriumunk tehát olyan szellemi-materiális műhely, amely képes a kutatási-fejlesztési problémák egészét áttekinteni, ugyanakkor a felvetődő részfeladatokat is megoldani.

 

Laboratóriumunk specialitása a digitális jelfeldolgozás akusztikai alkalmazásainak kutatása. Az első tudományos témák között szerepelt az aktív zajcsökkentés, amihez az utóbbi években a digitális hangszerhang-szintézis csatlakozott. A téma művelését segíti vibroakusztikai szenzorokat és egyéb műszereket is magába foglaló, egyre bővülő eszközparkunk.

 

A DSP Labor alapításának 25. évfordulóját 2018-ban ünnepeltük. Egy kis tudósítás az ünnepségről itt tekinthető meg.

 

 

 

 

Hegedűtest átviteli függvényének mérése a DSP-laborban

 


(c) BME-MIT DSP Labor. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma együttesen és témánként (különösen a szövegek, fotók és ábrák) a BME-MIT DSP Labor munkatársainak szellemi tulajdonát képezik. Ezek további felhasználása csak a DSP Labor vezetőjének engedélyével lehetséges. Az oldalak további felhasználása ügyében forduljon a DSP Labor vezetőjéhez vagy a webfelelőshöz.